MakerSpace

“De MakerSpace is een gezamenlijke werkruimte waarin mensen met zowel high tech als low tech materiaal dingen kunnen maken, leren, onderzoeken en delen.” – makerspaces.com

Het is de normaalste zaak van de wereld om ‘op voetbal’, ‘op scouting’, of ‘op gitaarles’ te zitten. In de regio bestaat echter geen laagdrempelige mogelijkheid om regelmatig samen met andere geïnteresseerden bezig te zijn met programmeren, elektronica, robotica en digitale fabricagetechnieken als 3D printen en lasersnijden.

Daar gaat de MakerKlas verandering in brengen! Vanaf nu kun je elke woensdagmiddag terecht bij de MakerSpace bij Qeske in Kerkrade.

Voor wie?

De MakerSpace is bedoeld voor iedere Maker – jong of oud, kind of volwassene – vanaf 8 jaar.

Wat kun je er doen?

Omdat we pas zijn gestart, is de eerste opzet nog klein: er is maar een beperkt aantal materialen en activiteiten beschikbaar. Een paar voorbeelden van wat we op dit moment hebben:

 • Micro:Bit – Programmeren en elektronica voor beginners – Dit is een klein programmeerbaar computertje dat je kunt gebruiken om je digitale uitvindersideeën tot leven te wekken.
 • Paper circuits – Maak elektronische schakelingen op papier, met kopertape en led lampjes.
 • Scratch – Leer programmeren door een game of animatiefilmpje te maken.
 • Makey Makey – Een controller (spelbesturing) die je op de meest uiteenlopende dingen kunt aansluiten. Zo kun je een computerspel besturen met bijvoorbeeld je voeten, klei en zelfs een paar bananen!
 • Arduino – Programmeren en elektronica – Veel meer mogelijkheden dan een Micro:Bit, daardoor wel een stuk uitdagender.
 • LEGO Mindstorms en Boost – Robots bouwen met LEGO.
 • 3D ontwerpen en printen – Leer 3D objecten ontwerpen en maak je design tastbaar door het te laten 3D printen bij ReprapUniverse.
 • Bibberbotjes – Maak een motortje, knop, batterij, draadjes, viltstiften, wiebeloogjes, enzovoort op een bakje vast: zo krijg je een ‘robotje’ dat al trillend over een vel papier een prachtig abstract kunstwerk maakt.
 • LittleBits – Elektronische bouwsteentjes die met magneetjes tegen elkaar klikken. Je kunt er van alles mee maken en uitvinden.
 • Hologramprojector – Knip een omgekeerde piramide uit een plastic vel, plaats deze op je telefoon of tablet, speel een speciaal hologramfilmpje af en… het lijkt alsof het beeld boven het scherm zweeft!
 • 3D Pen – Maak een tekening in 3D, met hetzelfde plastic dat door een 3D printer wordt gebruikt.
 • Fun met elektronica – Altijd al willen weten hoe je elektronische schakelingen met LEDs, weerstanden, condensatoren, transistors, enzovoorts maakt? Dit materiaal helpt je op weg!
 • Wink robot – Leer programmeren met dit kleine, maar zéér veelzijdige robotje, op basis van Arduino. Het lesmateriaal is in het Engels.
 • Werk aan je eigen ideeën, projecten of uitvindingen – Kijk bijvoorbeeld eens op Instructables voor leuke ideeën.

Op dit moment beschikken we nog niet over computers. We vragen je daarom om je eigen laptop of tablet mee te nemen. Twijfel je, neem dan gewoon de laptop mee. Deze heeft de meeste mogelijkheden.

We zijn altijd op zoek naar mensen die gereedschap of materiaal beschikbaar willen stellen.

Wat kost het?

Je betaalt €10 per persoon per middag. Bij ‘normaal verbruik’ mag je je projecten met klein verbruiksmateriaal zoals papier, (koper)tape, een batterijtje en led lampjes gewoon houden. Als je ‘grotere’ onderdelen mee naar huis wil nemen zoals een Micro:Bit, Arduino of materiaal wat specifiek voor je eigen project moet worden aangeschaft, dan zijn daar extra kosten aan verbonden. Je kunt dit soort dingen natuurlijk ook zelf kopen en meenemen! Overleg in elk geval van te voren altijd over de kosten wat datgene wat je gaat maken, zodat we achteraf niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Belangrijk om te weten

MakerSpace bijeenkomsten zijn geen cursussen of workshops. Je krijgt uiteraard wel hulp en begeleiding van de organisatoren, maar voor grotere projecten is er geen garantie dat hetgeen je gaat maken binnen een bepaalde tijd af is. We hebben natuurlijk ook projectjes die je gemakkelijk wél in een middag af krijgt.

Houd er ook rekening mee dat veel dingen die je gaat doen niet in een keer goed gaan. Fouten maken is dus normaal, nee zelfs noodzakelijk om iets te leren!

De MakerSpace draait om zelf dingen maken. Dingen laten maken is geen kernactiviteit van de MakerSpace. Er zijn wel makers die dat soms doen en leuk vinden.

Met soldeerbouten, kolomboren, (elektrische) zagen en dergelijke moeten met verstand worden gebruikt. Voor ieders veiligheid eisen we dan ook van elke deelnemer dat deze zich aan de regels houdt. Deze zijn duidelijk zichtbaar in de MakerSpace opgehangen, maar kun je ook nalezen in het onderstaande formulier.

In verband met aansprakelijkheid dient elke deelnemer onderstaand formulier voor zijn of haar bezoek te ondertekenen. In geval van minderjarigheid dient een ouder of voogd te ondertekenen. Om tijd te besparen kun je het formulier ook thuis al downloaden, invullen en ondertekenen.

Validiteitsverklaring MakerSpace

Tot slot: De bedoeling van makerspaces in het algemeen is dat deelnemers elkaar aanvullen, hun werk aan anderen laten zien en van elkaar leren. Het sociale aspect, maar ook de succeservaring om zelf iets te kunnen Maken, is belangrijk!